TantAugusta

Öppet igen?

Publicerad 2009-08-17 15:51:20 i Allmänt,

Nu har skolorna börjat och de flesta har tagit ner skylten "semesterstängt". Vikarierna är arbetslösa och får börja vänta sina 19 veckor på ersättning från A-kassan. Själv tänker jag att semester får det bli nåt annat bra år och att man kan vara glad att man inte är vikarie. 

I Umeå har mycket varit stängt i sommar. Blomsteraffären på lasarettet till exempel. Likaså den annars närmast belägna blomsteraffären. Kiosken på NUS, ett av våra vattenhål, har haft sommartider - betyder stängt klockan 16 på helger. Sävargården, enda restaurangen på Gammlia - en turistattraktion och ett museum, sommarstängd. Snopet för Farbror, Faster och jag som skulle äta en trevlig lunch. Fiket hade iof öppet men där var allt slut. En av de shyssta takeaway-matställen som finns centralt i stan, stängd den med. Butiker på gågatan, en öppnade kl.12 och stängde kl.16. Stängningstider överhuvudtaget var lite olika, kl.17, kl.17.30 och kl.18. Kom man in en sisådär 10 min i så visade tydliga miner att man var en idiot. Restauranger i övrigt hade stängt på söndagar, till och med under Noliamässan, största mässan norr om Stockholm. Konklusionen måste bli att Umeå klarar sig alldeles utmärkt utan turister och har inget som helst behov av utbildning vad gäller kundrelationer och service på sitt universitet.
 Självklart  fanns det även i den här stan fantastiska undantag som bekräftar regler, några mindre under i servicekänsla och kundbemötande.

Det här fick mig ändå att minnas Oslo, 1997. En amerikansk turist hade besökt stan under påsken. Det är på påsken alla norrmän har folkvandrat till fjällen (precis som svenskarna alltså) och de få som är kvar i stan går i kyrkan. Amerikanaren sa efter sitt besök: I visited Oslo once, but it was closed. Precis så kändes Umeå i somras. Lyckligtvis hade lasarettet fortfarande öppet, åtminstone den avdelning vi har vistats på.

Cyklar på fel sida eller på mest på trottoaren gör man också, i Umeå. Utan hjälm. Men de har fina blomsterrabatter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TantAugusta

Tränar för välmående och för att behålla mina skitsnygga ben. Äter nyttigt men för mycket choklad. Gillar det här med ord, ibland svänger det! Cyklar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela