TantAugusta

Ha!

Publicerad 2008-12-29 16:24:05 i Allmänt,

Den är över! Hela den långa helgen är över! Och det bästa av allt är att jag har lurat den i år. Det har varit bättre än väntat och det förväntade ångest-tillståndet infann sig aldrig. I alla fall inte hos mig. Jag har haft en ovanligt avslappnad och skön julhelg, mycket åkande men det hör till för min del.  Jag har på en vecka sovit på fem olika ställen och har väl varit en smula förvirrad när jag vaknat. Särskilt i morse när mitt sällskap i sängen var en snörvlande boxer vid namn Diesel. Kramsjuk var han också. Utsikten från fönstret var obetalbar, soluppgång över Åreskutans "baksida", eller egentligen framsida som jag skulle vilja säga eftersom det är så mycket vackrare än den andra sidan med sina fula byggnader och kabinbanor och "fiskmåsar".

Just pga att det helt enkelt kändes som ett straff värre än något annat, att fira jul i år, så blev det inte så farligt. Tack vare "min familj", dvs min systers, och andra goda vänner så blev allting bra. Jag fick också två julklappar. En klart användbar T-shirt med passande tryck och en bok vars författare en gång skrattat mig rakt i fejset när han hade läst en av mina dikter. Ska med nöje kritisera sönder hans så kallade kriminalroman. Hehe. Men nu ska jag hem till mig och vila på riktigt, i långkalsingar och gammal sliten T-shirt och med förhoppning om ett riktigt bra slut på 2008. 

Nu hör jag annars inte till kategorin som målar fan på väggen så fort det är något, så det kommer inte bli en vana. Men just den här gången så var det nog faktiskt positivt att jag gjorde det. Tro för den skull inte att jag ser fram emot nästa års firande. Då får det bli cykling på Gran Canaria istället. Jag ska börja spara NU.

Önskelista

Publicerad 2008-12-20 09:41:03 i Allmänt,

Högst upp på den är pengar. Jag har svårt att se en lösning på mina finasiella utsvävningar på nyåret.  Det är faktiskt så att jag inte på nåt sätt har slösat. Klädkontot är minimalt, jag har mycket som kan användas i garderoben. Iof så köpte jag två par trosor och tre par strumpbyxor haromdagen, men om ni skulle sett de jag slängde så skulle ni undra varför jag väntat så länge. Men jag brukar tänka, det som inte syns - finns inte. 

Skattmasen ska för fjärde året i rad ha extra slantar av mig och den buffert som skulle kunna finnas annars, finns inte. Jag är helt med på att skatt ska betalas, jag vill ha pension och jag vill att alla ska kunna få en vettigt sjukvård osv. Jag har bara lite svårt att förstå den dubbelbeskattning man drabbas av som småföretagare. Tröttsamt är det och det känns som ett litet straff för att man jobbat över 50 tim i veckan. Men problemet ligger nog hos mig, jag är lite för ointresserad eller om ni vill - korkad - för att förstå.

Nåväl, om allt är som det ska så är det sista året jag ska spara till skatten för att sen kanske kunna lägga undan lite till ålderdomen.


Annars så är det ju det här med cykling då. Jag förstår att många tänker; vad sjutton ska hon med en till? Det är säkert inte så lätt att förstå för de som helst kör bil och använder cykeln i nödfall eller till och från en fest. Jag tänker själv ibland, om mig själv, att jag är en patetisk nördvarning som går omkring i blöjbyxor med färggrann tröja. Men jag behöver en vintercykel. Och när jag väl sitter på den kommer jag att känna mig som allt annat än patetisk. För jag vet planerna och jag vet vilken mental och fysisk styrka det kommer ge.

Det är och tydligen förblir det som ger mig mest energi. Allt handlar om det. Jag måste få nånstans ifrån och jag får det av cyklingen. Det ÄR lycka. De upplevelser jag har från cyklingen kan inte mäta sig med mycket annat, eftersom jag "bara" behöver min egen kraft att göra det. Jag behöver ingen bensin, ingen gas, ingen. Bara mig själv i en god form och lite käk och vatten. Några av upplevelserna har varit smärtsamma men lärorika. Aldrig onödiga.

Jag kommer fixa det här, den här gången också. Ensam är stark.

Tryckt

Publicerad 2008-12-17 19:53:17 i Allmänt,

Stämningen är inte på topp. Vare sig här eller där och den egna stämningen är som sagt tryckt. Lite molande i mellangärdet liksom. Gnagande, kräver dämpning av något slag. En kram?

För det är ju svårt att låtsas, även om jag försöker så mycket att jag lurar mig själv. Men det är inte roligt, det här. Jul. Allt som kommer med. Julkorten ramlar in och en del av dem värmer verkligen. Men jag tänker alltid på meningen bakom kortet, lite sjukt undrande om varför? Men jag fick ett idag som välkomnade mig hem till julen och det värmde mycket.

Som om det inte vore nog med allt som känns påtvingat, olustigt och ganska ensamt när det gäller den här helgen, så blev jag för tredje gången under samma vecka påmind om en av de största anledningarna till den känslan. 
Jag fick genom ett mail reda på att jag inte var med i klubben. Klubben för de som vet hur det känns. Jag vet ingenting?

Döden

Publicerad 2008-12-15 20:17:04 i Allmänt,

Just den kan jag fundera lite på idag då den mest älskade gubben från min hemby dog igår. Jag är inte ledsen, det är för naturligt för det. Han var gammal och sjuk, det är då man går vidare. I den värld som är idag och förresten alltid har varit så är det saknad jag känner. Riktigt ledsen blir jag när döden är onaturlig och grym. För honom är det nog bara skönt att ha fått gå.

Han var ungkarl och nog den snyggaste mannen åtminstone i vår kommun. Tänk Gregory Peck i mix med James Dean och ni har vår gamle vän. Jag skriver vår, för han var allas vän. Jag tror inte att någon egentligen var hans ovän och han älskade barn. Så mycket att jag under en hel kväll kunde få sitta och gunga på hans axlar (ja, jag var ju lite lättare då) och han var ofta på besök. Det blev långa och många skoterturer. Men mest älskade han sina hundar och han hade många under sin livstid. Han älskade andras hundar lika mycket och jag minns särskilt hans speciella "relation" med min korsning Lady. Ingen var så välkommen i vårt hem som han om hon fick välja.

Så det är ett stycke värdefullt barndomsminne som går i graven, men utan att för den skull försvinna. Jag kan ta fram det när jag vill, vilket jag vill ofta då det är fantastiska minnen. Jag känner mig så oerhört priviligerad som fått lära känna honom och många andra gubbar och gummor från byn. Det är ju de som har uppfostrat mig, visat vad som är viktigt, lärt mig att djur tar man hand om och inte minst hjälpt mig få en känsla för naturen. Den rikedomen, en insikt  som är värdefullare än mycket annat.

Att ligga ner i mossklädd liten kulle, känna på den, lukta på den och låta en spindel krypa över stöveln. Göra upp eld ute i skogen i snön och njuta av en panna kokkaffe - kan vara en lika rik upplevelse som andra man betalar mycket pengar för.

Det visste Nisse och det lärde han oss.

Julgröten

Publicerad 2008-12-13 15:17:13 i Allmänt,Man kan väl säga att jag gått från att vara i Våga Vägra Jävla Jul till att faktiskt tycka att det kommer bli lite mysigt ändå. Jag menar, jag vill ju träffa mina nära och kära. Jag vill träffa vänner, kanske se snö och jag vill gå på julotta. Det sista har jag nästan alltid gjort och det är skönt. Kanske vore ännu skönare om jag vore en riktig "troende" men jag går ändå. Frid vare över oss.

Men jag kände ett litet styng av VVJJ när jag handlade till min gröt och glöggafton ikväll.  För nu är de riktigt igång, julmonstren! Armbågarna är vassare än någonsin och blicken...kan mörda. Jag försöker le, för ingen spottar i ett leende ansikte - står det i mitt kinesiska horoskop nästan varje dag i City Stockholm. Har jag förresten nämnt att jag är född i drakens tecken?

Men julmonstren har inte en aning om vad det här med julen egentligen handlar om och vem kan klandra dem för det. Det var längesen någon brydde sig särskilt mycket om det, ungefär 2009 år sedan kanske? Det var ju då de kom på idén med julklappar. Själv har jag till råga på allt råkat ut för en inflammation i nacken men som tur var hittade jag några gamla piller jag fått av pappa (som han fått på recept - arvegods) för några år sedan och de verkar funka. Träningen blir såklart lidande och de kilon som måste bort innan all cykling nästa vår blir fler och fler.  Nacken plus att jag helst inte beger mig ut i det kaos som råder i butiker just nu gör ändå lusten att le betydligt mindre. Jag gör mitt bästa med ansiktsmusklerna i alla fall och jag ler riktigt brett över alla som i hetsen och stressen troligen redan funderar på skilsmässa på nyåret. Skadeglädjen är den enda sanna glädjen sägs det. 

Men vid hemkomsten låg det i min shoppingkasse: julskinka, risgryn, kanel, apelsiner, After-eights, julknäcke, vört, pepparkakor, dadlar, nejlikor....helt galet! Man blir som förryckt! Humor är det, och jag är hemma igen utan att ha en endaste blåtira!

Kommer tanten vinna kampen?

Publicerad 2008-12-11 18:01:48 i Allmänt,
Jodå, här spurtas vidare. Men det börjar komma tecken på att jag kanske kommer få svårt att gå över mållinjen. Inatt har en inflammation i nacken slagit till, typiskt stress-syndrom - Tant har inte suttit i drag! Fem alvedon senare kan jag i alla fall vrida huvudet något mer åt vänster, men inte utan smärta. I morgon bitti ska jag vara på jobbet extra tidigt för att ställa i ordning Lucia-fika, jag är ju en av de ansvariga i Lucia-fika-gruppen. Stort. Kvällens härliga efterlängtade träningspass blir alltså inställt, här intas horisontellt läge med mjuka kuddar och bra film på DVD.

Dagen har börjat med ännu en fundering om att återgå till mitt allra första yrke, nämligen diskare på restaurang. Anledningen ska inte diskuteras, men jag tror ni kan gissa. Jag har i alla fall varit på studiebesök med mina elever som skötte sig exemplariskt under besöket.

Jag diskade på Konsumbaren i Dorotea när jag var 13 år, chefen gömde Renat-flaskor i diskrummet bakom Husmans-paketen och jag fick palt till lunch ibland. Jag vet inte vad jag tjänade men jag minns ännu doften inne i diskrummet. Även doften av chefen. Ibland undrar jag hur många av mina elever som överhuvudtaget har diskat, alls.

En annan undran som jag borde ha undrat klart över är hur män egentligen fungerar. Jag vill inte skryta, eftersom det inte är något att skryta med, men jag har ju en och annan erfarenhet. Jag har också en hel del väninnor som har erfarenhet,  en av dem åt jag lunch med idag. Vi kom fram till att det nog fortfarande finns en del att fundra över. Men ett litet råd till er män som är i flirtar-tagen eller på väg till andra jaktmarker - Låt aldrig ert ena (för det är ju som regel flera) föremål i skottgluggen få veta att ni har andra favoriter som ni skulle föredra om bara chansen fanns. Ingen kvinna blir het på gröten av ett sådant avslöjande.

Slutspurten

Publicerad 2008-12-07 10:37:53 i Allmänt,

Jag måste berömma mig själv för att vara både effektiv och välplanerad - men det kanske är erfarenheten som gör det, det vill säga åldern? Det var i alla fall det sista jag skyllde på igår när jag gick hem från en trevlig fest redan vid halvelva. 

 Den tid som råder på jobbet  innebär ständigt uppmärksamhetskrävande gymnasielever som hamnat i ett lätt chockartat uppvaknande, som trycker upp oss lärare efter väggarna och kräver mer tid. Som alltid innan betygen sätts. Trots att vi sedan andra veckan i september påminnt. Där har vi haft samma "lågkonjuktur" hela hösten.

Det här gör att dosen energi som finns över för socialt umgänge utöver arbetet har förmiskats kraftigt och jag får be att återkomma efter nyår. Jag har iof planer på att göra ett krafttag och ordna glögg-sammankomst, men jag förmodar att det med social överkonsumtion inte är något som gäller endast i mitt fall. Vilket i sin tur gör att jag kanske sitter där med julgröten och glöggen i min ensamhet. Och det är ju det jag just nu tycker är så skönt och därför jag gick hem så tidigt igår. Så summan av kardemumman eller om det är kanelen eftersom det snart är jul är att det ju vore det bästa, men det är och förblir inte friskt att vi gör såhär, känner såhär.

Men jag är stolt äver att på 25 minuter fixat håret, sminkat mig ganska omsorgsfullt (eftersom de flesta på festen arbetar med mode/hår/smink) och iklätt mig hyfsat trendig utstyrsel så jag smälte in. Jag fick just så lite tid efter att ha suttit lite för länge framför en film, Arn, en välbehövlig avslappning efter gårdagens 3-timmars spinning. Sen beror den minimala tiden till omformning och omstrukturering av ansikte och kropp faktiskt också på att jag börjar vara ganska avslappnad i relation till mitt eget utseende.

Det beror också på ålder och erfarenhet. Det blir så bra som det blir av det material man har att arbeta med och med den andel energi man väljer att lägga ner på det. Som med allt annat. Som det också blir för eleverna.

Shwosch!!

Publicerad 2008-12-03 21:22:28 i Allmänt,

Sa det,  så var det snart torsdag morgon igen. Jag fattar verkligen ingenting. Och det mest förunderliga är att jag håller  ihop. Men kraften börjar onekligen tryta, att hinna springa på toaletten och äta lunch på samma dag verkar vara lyx. Men så är det i skolans värld i november och december, trot om ni vill. Jag hoppas överleva även morgondagen då jag ska ge "tvåorna" prov i arbetsmiljö. Många frågor är det och jag riskerar att inte vara så väldigt populär efteråt. Hehe.

Inatt jag drömde något som. Jag aldrig drömt förut. Drömmen gjorde mig ledsen eftersom flera av de människor som betytt särskilt mycket i "mitt liv som kvinna" figurerade i den, samtidigt. Som en komisk Norénpjäs. Jag längtade efter dem igen. Särskilt en av dem och kände förvånat att saknad är smärtsam. Försöker ju hålla mig undan "sånt trams". Så vi tar och struntar i det va? Cyklar lite så går det över.Har jag förresten berättat att jag ska köpa en till?

Om

Min profilbild

TantAugusta

Tränar för välmående och för att behålla mina skitsnygga ben. Äter nyttigt men för mycket choklad. Gillar det här med ord, ibland svänger det! Cyklar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela