TantAugusta

Ljuset i tunneln

Publicerad 2008-05-29 21:11:10 i Allmänt,

Vissa veckor är sådana att man kommer minnas dem lite mer än andra.

Minnesbild 1: Mycket kletiga fingrar försöker ta sig loss från köksbord. Köttfärsröra försöker krypa mellan tår.

Minnesbild 2: Ser att jag fått röda fläckar på kinder efter att ha skällt ut en person per telefon. Inte smickrande. Det röda alltså. Ej heller utskällningen för den som fick den.

Minnesbild 3: Jag överlämnar min ena sambo i verkstadsmannens förvar. Hoppas på god bättring.

Minnesbild 4: Man i tivelaktigt och inte särdeles nyktert tillstånd sitter på andra sidan gatan och SKITER. Har stor "dingeldase" på framsidan också. Använder busken vid trottoarkanten att torka sig med.

Minnesbild 5: Elev gör "konstnärligt utformad" frisyr på kund, får mig, kunden och sig själv att böja svettas. Ymnigt.

Minnesbild 6: Växelvajer säger "ping" och går av.

Minnesbild 7: Trevlig ung man på cykelbutik tar varsamt emot min andra sambo och lovar snabb bättring på växelkursen.

Minnesbild 8: Tom vägg gapar mot mig i sömnlösheten och saknaden över mina bästa vänner.

Minnesbild 9: Humor uppfattas olika hos oss alla.

Minnesbild 10. Likaså vardagen.

God idé?

Publicerad 2008-05-26 21:11:34 i Allmänt,

Inför stundande skärgårdshelg med väninnorna från förr - från den ljuva bekymmersfria (ja, man glömer så lätt när är till åren kommen) tiden i Jämtland - kom jag på den geniala idén att fixa lunch till någon av dagarna, redan ikväll. Måndagkväll. Så är ju mitt klart, kan ägna mig åt annat under veckan, cykla lite på den nya sadeln som ska provas, ingå i diskussionsgrupp om hur Hornstull ska utformas för en gratis middag+ 400 kr man får ju vara om sig och kring sig i Tants situation, etc, etc.

Försiktig som jag också försöker mig på att vara när det gäller pengar, (se tidigare inlägg ang. uppsägning) så kommer jag på den fina älgfärsen jag fick av mamsen sist jag besökte hemmet. Och så kom jag på piroger. Ve och fasa. Att jag kom på piroger. Kom jag på alldeles försent.

Nu är det så att jag berömmer mig själv om att vara ganska duktig på att laga mat. Ingen stjärnkock, men får till det ibland. Men i min kategori "laga mat" ingår inte bakning. Minnet svek återigen, och kom på också det alldeles för sent, att jag inte har hanterat en vetedeg sedan första halvan av 90-talet.

Den skulle jäsa, och den skulle kavlas. Kavel, var sjutton.... Långt inne i det skåpet som man måste lyfta bort köksbord och stolar för att komma in i. Kavla kavla, hoppsan, allt sitter fast. I mitt nyskurade träbord. Mer mjöl, knåda knåda, kavla, okej. Men ojdå, mjöl överallt,hm nystädat köksgolv, asch vad fingrarna fastnar i allting, klet och smet. Mer mjöl, kavla kavla. Skära i trekanter eller rektangulärer. På med köttfärsröran (som doftar gott!) och försöka vika grejerna till snygga paket. Oj då. De spricker. Liksom löses upp av röran. Grrrrrrrr! Bort med röran ned i bunken igen, mer mjöl på bordet, och knåda knåda. Inkådad röra i degen. Hm. Nu då? Kavla kavla, på med röra. Verkar funka. Gör paket som skulle få tomten att bli väldigt olycklig, och dim sum proffsen att skratta sig fördärvade.

Och de spricker upp igen. Men nu får det väl ändå....!? Sen kom jag på det! Laga med riven ost! Tjoho! In i ugnen, och nu ligger de där, faktiskt ganska fina ( om man har livlig fantasi och lätt attack av grå starr) och nygräddade. Får väl hoppas de smakar bättre än de ser ut bara.

image40 Så här ser de alltså inte ut. Inte ens i min vackraste dröm.

Och under tiden har Sverige gjort ett mål i första halvlek.

Eurovision

Publicerad 2008-05-24 23:04:55 i Allmänt,

På TV är det musik från Europa, och jag är måttligt intresserad. Även om jag tycker det mesta låter bättre än många av tidigare "festivaler".  Jag menar , minns ni (som är i min ålder och äldre alltså) Forbes?Jag var tolv år och kände för första gången tunga skamkänslor över att vara svensk medborgare. Teigen - du är förlåten! Kom hit! Bli svensk!

image39Ja, en skiva har de gett ut. Sålde...3 st?


Det har varit många falsksjungande efter det men ingen så fantastiskt dålig låt frågar du mig. Åtminstone inte på ett språk man förstår. Tror inte Sverige kommer på första 3 ikväll, även om det såg bra ut från soffhörnan samtidigt som jag bloggade på annat håll. Jag gillade Frankrike och Norge, men det gör jag ju iof alltid...

Har också glömt att berätta, även om jag snuddat vid ämnet, att jag sagt upp mig från två jobb och tagit ett tredje - vilket känns riktigt och bra. Men det var ju det här med pengar i sommar...börjar se mig omkring i lägeheten efter prylar att avyttra. TVn? Stereon? Den gamla fläkten från 40-talet? En helårsprenumeration på Kadens? Får nog plocka fram ett säkrare kort - mitt tidigare yrke.

Som klippt och skuret för en bättre ekonomi.

Det är så svårt...

Publicerad 2008-05-24 18:11:59 i Allmänt,

...att inte fortsätta tjata när det är nästan det enda som upptar hjärnans lediga kapacitet just nu. Det blir nog annorlunda till hösten.

I morse lyfte jag ned min gamla pålle Scott från väggen. Han är 10 år nu och har samlat damm och varit väskhängare i ca 8 år. Han borde vara sur vid det här laget eftersom han blev utbytt mot en yngre och snabbare förmåga för 5 år sedan - men icke!

Växlarna krånglade iof, men vad kan man vänta av en som inte fått någon som helst kärlek, omvårdnad eller fysisk närhet på så länge? Efter lite luft i däcken och några droppar olja på kedjan så drog jag iväg till Hammarbybacken där jag skulle träffa cykelkompis. Sen cyklade vi till Hellas, och där började dagens äventyr.

image38Scott kämpade och frustade som bästa pålle, men jag - jag var som en liten hare! Skitskraj! Och nu snackar vi om Tanten som utan att tänka sig för tre gånger kastade sig utför (nåja, mest gröna, blå och några röda nerfarter) Åreskutan i höstas. Var kommer rädslorna ifrån, undrar jag?

Som ledare, lärare och därmed coach föklarar jag dagligen vikten av det mentala stödet för det vi ska utföra - att inte tro, aldrig tro, att det vi ska göra inte går! För då gör det inte det! Åtskilliga gånger under färden i Stockholms finaste naturreservat bestämde jag mig för att den stenen, den klarar jag aldrig! Och gissa vad - det gjorde jag inte heller! Otroligt nyttig upplevelse, och användbar som metafor såklart. Jag ramlade bara en gång och blåmärket är för litet för att kategoriseras som WOW, coolt - men även vurpan var en läxa. Det är inte så farligt att leva, och för gammal blir man aldrig!

Efter turen i skogen skyndade jag mig hem för en dusch, jag var grymt shoppingsugen - lönen kom igår. Och var går jag på shopping? Till en cykelbutik förstås! Trots att jag under turen fick jättebra tips på billig nätshopping, så kan jag inte vänta.

Det blev nya däck, nyaste, senaste, snyggaste, säkraste - och dyraste - däcken till min racer. Och en sadel på prov. När det gäller sadeln måste jag säga att jag blev lite fundersam över manligt kvinnligt, genus, kraft, muskelstyrka. Kan någon förklara följande?

Jag tänker mig prova en "damsadel" som är lite bredare än en sadel för män. Den sadel jag för närvarande har är smal, tunn och ganska hård. Det är alltså en betydlig (tom. skrämmande!) skillnad mellan den och den jag tänker prova. Man får nämligen i denna eminenta butik som också har fantastiska priser låna hem sadel på prov. Gillar det. Men grejen är den, att den sadel som i bredd ligger mellan min och damsadeln är en herrsadel, som kostar mycket mer. Varför? JO, för det är ett lättare, och förstås dyrare material i den. För, som säljaren förklarar, killar är mer noga på vikten. Jasså. Så killar, som har mycket mer muskelkraft (ja de har ju det, åtminstone de som tränar...) vill hålla nere vikten på grejerna så de ska kunna cykla fortareoch lättare. Så långt är jag med, det är logiskt. Men varför finns det inte sådana prylar för tjejer? Vi ska alltså cykla med tyngre doningar men inte fasen får vi pluspoäng för det?! Hm.

Köper nog en killsadel i alla fall, om de inte kan trolla fram en lättare damsadel. Bara för att.

Och det var dagens cykelfundring.

Tjatig Tant

Publicerad 2008-05-18 22:09:21 i Allmänt,

Med stor risk för att mina kära läsare ska bli riktigt trötta, eller kanske bitna? så fortsätter jag i ämnet cykling. Som ni minns höll jag mig länge innan jag började så jag kanske är förlåten...

Dagens äventyr, ett cykellopp på 89 km i Roslagen i 4 grader celsius. Tant klev ur sängen k.6 och började yra runt för att hitta diverse cykelprylar. Till saken hör att jag är den som det under förra årets Mallorca-resa skämtades med angående huruvida man lämpligast iklär armarna de blommiga sommarklänningar som finns med i packningen. När man inte har packat ner de nödvändiga varma kläder och lösa ärmar som behövs till cyklingen.

Samma sak idag alltså - jag såg ingen som var mera lättklädd än mig. Och då hade jag ändå mina nya undersköna fodrade cykelbyxor på mig. Jag undrar var planerings-genen egentligen tog vägen när jag producerades? Bakvägen? Hängde inte med alls? Blev försenad på grund av dålig planering? Tröttsamt är det i alla fall.

Men så uppstår det under, att när jag kliver upp i sadeln så blir jag varm. Till och med om fingrarna, som naturligtvis inte hade långfingrade handskar på sig - som alla andra hade. Fötterna däremot tog en paus när det gäller blodomströmning och sov under hela rundan. Ett tag hade man behövt en liten "mini-isskrapa" till glasögonen.

Och ändå är det så kul, och jag ångrar ingenting som Lenah brukar säga. Men det här med planeringen alltså...ginko biluba?

SSF

Publicerad 2008-05-16 17:42:24 i Allmänt,

Smal, snygg och framgångsrik. Stryk framgång så får du rik. Lite ologiskt frågar du mig men nu är det ju så, "bokstavligen". Jag är inte tillräckligt smal ännu, snyggare än så här blir det inte hur man än jobbar på det (med dyra krämer och förhoppningar) och kan man väl inte räkna med i min ålder - och rik? Nehej, det verkar inte så, inte det här året heller. Byte av jobb = väldigt lite semesterdagar i sommar. Nu är det så att jag inte kan tänka mig att rucka på min tidigare plan att ha ett helt sommarlov i år (tja, det blir förkortat ändå med en vecka) och då har jag plötsligt ingen inkomst i tre veckor.

Kan man klaga?

Nej, det kan man faktiskt inte. Inet i ett land som Sverige med de möjligheter man ändå har, och med den hjälp jag har. Klart jag fixar det, och som min mamma sa: Du får väl plocka bär i höst och sälja! Det skulle jag se som semester det med, så gärna. Och vid Tants höga ålder så är det tid som är det viktigaste. Tänktid, sovtid, lästid, mattid, cykeltid.

Och om planen håller cyklar jag hem till Norrland i sommar - billigare kan det väl inte bli? Lite bananer på vägen, miljövänligt och sunt. Har jag tur hittar jag en "Juan" efter vägen som bjuder på kaffe.

image37

                     Vägvisaren Juan på Mallorca

Benen kroknar!

Publicerad 2008-05-13 20:16:05 i Allmänt,

Ojdå. Cyklade till och från jobbet idag. Tävlade på ditvägen med en liggcyklist och en på MTB, båda män. Dumt.

Förlorade.

Fick väldigt trötta ben på köpet. Det kändes på vägen hem, för plötsligt var Tranebergsbron som ett av bergen på Mallis. Dessutom hade jag en annan cyklist i bakhasorna som jag förstås måste visa mig stark för - gick inget vidare så jag blev omkörd på toppen. Fegt, när jag dragit upp 35-åringen uppför hela "berget" i motblåsten. Hrm. Kanske dags att vila de stackars låren en smula. Tant får inse sina begränsningar, men det är ju lite kul också. Att rasa av sig lite innan jobbet. När blir man vuxen?

Tar T-banan i morgon.

Benen i fokus!

Publicerad 2008-05-12 19:23:13 i Allmänt,Jag hade det dåliga omdömet att välja knäkort kjol och strumplöst idag som arbetskläder. Funkade jättebra inomhus. Frös av håren på benen utomhus. Praktiskt. Jag är väl lite ovan kylan efter mina två veckor i solen, men med tanke på att det var 28 grader när jag landade hemma i lördags - så blev jag ju lite (och säkert många andra) tagen på sängen i morse.

Men det är klart, det kändes ju lite kul att få visa upp de brunbrända "monstren" som min väninna massören brukar säga. De har nämligen muskler. Och inte vilka muskler som helst. De kan få en 25 årig vältränad kille att gråta, jag lovar. För kom igen i bergen på Mallorca så får ni se - jag är själv riktigt imponerad!
Inte bara det - de är snygga också! Det tycker till och med jag själv. Sen att det råkar vara det enda jag är nöjd med på kroppen må så vara. Det är ju tur att det är nånting... Och de är framförallt starka, tar mig framåt i livet, hårt högt och hastigt!

image35 Sa Calobra, oförglömligt! 1 mil ner, 7% lutning. Betyder 1 mil upp, samma lutning.

När vi ändå är inne på ämnet ben så måste jag berätta om mina vänner tyskarna, som även i år kom i stora hopar, på cykel oftast. Och ständigt detta Aschtung! Optimeren! Jag blev så trött på det så jag började med att moget ropa leende till svar: Skit på dig! De svenska flaggorna som jag sydde på kläderna? Funkade jättebra, jag tycker att Mallorcinerna var ännu trevligare i år. Det kan ju också bero på mina om än veka men försök att prata spanska. Jag lyckades faktiskt beställa cortado y bocadillo de jamon serrano utan att det blev te och kakor. Även andra cyklister var trevligare - fransmän, italienare (vad nu de har på Mallis att göra, har ju fantastiska egna berg?) österrikare, engelsmän, danskar, holländare och inte att förglömma broderfolket - norrmännen.

Men tillbaka till tyskarna. När jag står vid vägkanten på en av de underbart vackra små vägarna på ön och kollar kartan, så kommer en grupp äldre medelålders lätt korpulenta och inte så cykelvana tyskar. Jag ser det eftersom nästan ingen hade "klickpedaler", även stilen i övrigt röjde inte alltför vältränade eller trampvana kroppar. Naturligtvis hade alla köpt likadana cykelbyxor och tröjor. (Inte så konstigt iof, de finns billigt på hotellen.) Naturligtvis ropar även denna gruppledare: Aschtung! Och jeg ler med hela fejset och ropar tillbaka: Skit på dig! När jag sen hinner upp dem, krävde ingen större ansträngning eller benstyrka om jag får lova att vara lite förmäten - så ser jag: De har rakat benen! Dessa stora starka män från öster som cyklar förbi lilla (nåja) Inga from Sweden har verkligen rakat benen!


(De här killarna kan raka ben utan att bli skrattade åt.)
Jag började fnittra som en 14-åring och fick lova att stanna och torka tårarna! Sen svängde jag in på en annan väg, fortfarande med ett stort leende.

Om

Min profilbild

TantAugusta

Tränar för välmående och för att behålla mina skitsnygga ben. Äter nyttigt men för mycket choklad. Gillar det här med ord, ibland svänger det! Cyklar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela