TantAugusta

Att ta sig upp

Publicerad 2010-05-29 18:21:58 i Allmänt,




"Livet består inte bara av en massa förtretligheter. Det finns en massa rejält helvete också"

Dick

Lyckligtvis är det sällan eller aldrig som jag befinner mig i det senare tillståndet. I jämförelse med många andras problem eller livssituation så är mitt liv både givande och nästan löjligt problemfritt. Men det är ju det här med jämförelser. Det går liksom inte göra dem rättvisa. Minsta lilla som händer så kommer det någon annan och täpper till truten på mig med "spik i foten". Eller jag bara läser om det i DN. Som i morse när jag läste artikeln om den alldeles ofattbart ensamme och olycklige Mir Abbas Safari som tog livet av sig i den "förvaring" han varit inlåst i under 68 dagar. Perspektiv, får jag då. Men då blir alltså ändå andras olycka min lycka, eftersom det gör just det, sätter perspektiv. Jag tar mig upp snabbare, ur "gnällträsket", slutar lyssna inåt och kör på igen.

Så blir allt så kluvet igen; ska jag må bra av det eller ska jag må lite extra dåligt efterom jag drar fördelar av en så tragisk historia? Ska jag glädjas åt att jag kan tänka eller ska jag gråta lite extra åt denne mans öde?
Eller ska jag göra som jag ibland gör, och många med mig - och som Dick uttrycker med sin aforism; "Att blunda är ett vanligt synsätt" - bara borsta av mig, ta ett glas vin och undra om det är någon bra film på TV ikväll?

Färdigskrivet

Publicerad 2010-05-24 22:49:13 i Allmänt,

                                           


"Om man skrev sina memoarer i början av livet så skulle man ha något att gå efter sen"
Dick


Det vore kanske inte så dumt, då skulle människor inte behöva välja så mycket. Rött eller blått? Vitt eller rött? Aftonbladet eller Expressen? Eller gå den gyllene medelvägen och ta grönt, rosé och bägge blaskorna? 
Köra på det där med 2,5 barn och villa för statistiskt lagom mycket räntekostnader och en bil? För jag hoppas verkligen att det inte är fler bilar som är medeltal? Apropå det skulle det vara intressant att veta hur många cyklar det finns per familj eller person i Sverige. Tänker jag på mina vänner och antalet cyklar så är de absolut med och drar upp siffrorna rejält. Själv är jag bara en wannabe än så länge med mina två raringar.

Apropå cykel en gång till så skriver jag inte så mycket om det just nu. Det finns en mycket enkel förklaring till det. Jag cyklar lika lite. Varför energin och tiden inte finns, finns det många orsaker till. Men när tiden plötsligt fanns, så tröttnade kroppen ordentligt och jag gick i sängläge. Inte så obekant, men nog så ovälkommet. Fjärran kändes dagarna för en och en halv månad sen, på Mallorca när jag trampade uppför höga berg, när femminuterspromenaden till Rosenlunds sjukhus i morse kändes nästintill oöverstiglig. Nåväl, inga diagnoser men medicin som jag (eller vi, Farbror Doktorn och jag) hoppas ska hjälpa.

Det var på vägen hem som jag började tänka på det där med memoarerna. När man går sakta hinner man tänka mer. Jag gjorde ju det. Skrev dem alltså. Jag hade inte en tanke på som liten tjej, att jag skulle gifta mig och få barn när jag blev vuxen. Jag är ganska övertygad om att jag nog trodde att det skulle bli ungefär som det blev, ganska fritt och utan större mål. Är det kanske så att de flesta av oss faktiskt skriver sina memoarer utan att tänka så mycket över det. Egentligen är de ju mål, om man gör dem innan. Några vågar ha mål och uppfyller dem sen, med eller utan stöd. Andra ser dem inte för ingen har hjälpt dem öppna sina ögon. Ingen har talat om för dem att de också kan. Ingen tror på dem. Eller tror ändå inte trots stöd och uppmuntran. Jag ser dem varje dag.

Jag vet inte om mina memoarer blev färdigskrivna, och det är väl som i de flesta "verk" att några blad förblir oskrivna, som det så vackert heter. Men jag ångrar ibland utfallet av några kapitel.

Framåt marsch!

Publicerad 2010-05-18 21:04:44 i Allmänt,



"Det måste vara bättre att leva för sitt fosterland än att dö för det", säger Dick.

Ja, det håller jag med om. Det skulle nog farfar hålla med om också, om han hade levat. Han dog när jag var fem år och jag minns faktiskt begravningen.

Farfar drog iväg till Amerikat i början av 1900-talet, närmare bestämt 1909. Historien kring det är att han åkte för att slippa göra militär tjänstgöring i Sverige. Jag tror nog att det fanns fler anledningar, som till exempel äventyrslusta och det gamla vanliga - tjäna pengar och få ett bättre liv. Hans far var rallare och familjen hade nog inte alltför gott ställt. Farfar åkte alltså iväg, och hamnade i militärtjänst i Amerika istället eftersom första världskriget var i antågande. Efter tre år som soldat kunde han sedan börja arbeta och tjäna lite pengar också. Under den här tiden skrev farfarsfar rallaren Per och hustrun Ingeborg många brev till sin älskade son. Dessa brev sparade farfar och tog med hem, efter sina nio år i det stora landet i väster. 

När han kom hem fick han ändå göra militärtjänst här hemma också, så om det var enda anledningen till att han åkte så hade han ju verkligen åkt förgäves. Men jag gissar att han aldrig ångrade sin resa.

Vilken historia, vilket mod. Varsamt hade han sparat breven från hemmet, som alla börjar; Älskade son... Alla så vackert skrivna, både språkligt och i skrivstilen. Breven får vi läsa nu och det ger en alldeles speciell känsla, en ödmjuk och kärleksfull tanke över den släkt som funnits och den familj som finns.

Flexibla Dick

Publicerad 2010-05-11 19:47:36 i Allmänt,


"Fördelen med en fast handlingsplan är att det verkar hända nåt när man ändrar i den"


Ibland när jag läser i min lilla "bibel", Dick, Teckningar och aforismer (som är totalt omöjlig att hitta fler exemplar av, fanken också!) så tycker jag det är så sorgligt att dess författare dog så tidigt. Det fanns säkert så mycket mer att ge oss av underfundigheter.

På en skola gäller det att ha en hög halt av flexibilitet. På min skola gäller den högsta halten, upp i taknocken ungefär - och då skulle ni se hur högt det är i tak i den gamla badkarsfabriken. Men vi fungerar, fungerar så, och fungerar väl. Men ibland ringer det i mitt huvud några ord från en tidigare chef, som i en diskussion om just flexibiliteten i det arbetslag jag ingick i då sa, att det ibland kanske inte är bara av godo att vara så förbaskat flexibla. Jag kan se en del negativa inslag när det gäller vår, men jag kan inte göra nåt åt det. Jag vet inte ens om jag vill.

Så jag flexibiliterar på och hjärnan snurrar med.

Dick, den allvetande.

Publicerad 2010-05-05 21:13:03 i Allmänt,

 


                                         

 

                                                                         

 

             


"Inför skattemyndigheten är vi alla rika"

Naivt har jag levt lyckligt ovetande om att jag fortfarande var fånge. För mig är det tunga bojor, även om jag är fullt medveten om att de inte går jämföra med dem som Dwit Isaak bär på. Börjar man jämföra så, så är det inte mycket som känns meningsfullt.

Jag pratar om periodiseringsfonder. Lika kul som det låter. Ett suveränt sätt att skjuta på, och jämna ut, sina skatter. Tyvärr så försvinner de inte på grund av det.

Så här var det; Som nybliven företagare tog jag hjälp med det svåraste i bokföringen, som till exempel deklarationen som blev lite för avancerad även för mitt lilla företag. Däremot sprang jag med andan i halsen under första halvåret - med permanentdoften ångandes omkring mig efter att ha slagit knorr på den sista kundens hår och tillvaro - till en kurs i bokföring. Jag lyckades trycka in såpass med kunskap att jag klarade den dagliga bokföringen själv. Jag tyckte till och med att det var kul.

Men av min ekonomiska rådgivare fick jag rådet att ha periodiseringsfonder. Jag tyckte det lät skumt, uppväxt som jag är med att alltid göra rätt för sig. Helst innan, om inte det så på en gång. Trots det sitter jag här nu, med mitt lilla lilla lilla företag, och ska återigen betala många många många tusenlappar i skatt. Jag undrar också var vinsterna egentligen tog vägen. För de är inte på mitt bankkonto, det är då helt säkert.

Problemet är att jag trodde det var över. År av ångest att få ihop summan i tid, att kunna betala, att någon gång få börja spara till en egen buffert. En liten pension. Men det är alltså ett tag kvar, och jag har helt tappat lusten nu. Jag är så trött på att kämpa, tycker det är så orättvist och ångrar att jag var så fjantigt ärlig. För det lönar sig verkligen inte.

 

Dagens Dick om trafiken

Publicerad 2010-05-03 22:24:49 i Allmänt,




                            


"Om folk var lite vänligare i trafiken behövde man inte åka omkring och vara förbannad jämt"


Fast jag blir sällan förbannad numer, det tjänar liksom inget till. Men det är otaliga incidenter varje dag på väg till och från jobbet. Jag provar på att cykla så mycket som möjligt i cykelbanan, har ju inte glömt närkontakten med Volvon före jul. Rycker till när en bil närmar sig hastigt och bromsar in från någon sidogata, litar inte på någon längre. I cykelbanan borde det väl rimligen vara säkrare, men det vete sjutton. Värst är andra cyklister, som trots att det finns bana även på andra sidan, ändå cyklar mot körriktning. Jag kan iof förstå det, det är ett fasligt irrande fram och tillbaka över och under vägbanan för att hamna rätt, när jag cyklar hem från jobbet. Farligast är tunnlarna under, där cyklister kommer på fel sida in - tar vänster i kurvan - och en kollision är hur nära som helst. Men det ska man inte låtsas om, utan likgiltigt slänga ett öga på varandra och susa vidare. Tröttsamt.

Sedan är det busshållplatserna. Bakom så gott som varje, där också cykelbanan går, ligger glassplitter. På hemväg idag plockade jag ut en stor skärva, men tack vare kvalitet på däcken och en portion tur så höll det hem.
Det står också ofta många människor runt en busshållplats, och eftersom vi ju gärna vill hålla lite avstång till varandra, så står de också i cykelbanan.

I den kan man också hitta skatebordåkare, ibland med iPod, ibland utan. Men oftast med. Barnvagnar, oftast med förare. Barn på trehjulingar, ibland med medresenär, ibland inte. Hundar, ibland med koppel, ibland utan. Människor. Ibland medvetna om cykelbanan, ibland inte. Soptunnor. Ibland med skräp, ibland utan.

Min slutsats har blivit att det i alla fall är tryggare ute i vägbanan. För hur galna bilisterna än är, så vill de inte döda. Och i vägbanan syns jag (om det inte är en morgon i november) och då följer bilisten trafikreglerna. Det gör de definitivt inte alltid om jag kommer i cykelbanan. Och jag följer också trafikeglerna, något som jag är medveten om att alla cyklister inte gör.

Men ändå, även om jag tar mitt ansvar, så finns det alltid någon annan mindre insiktsfull/uppmärksam som inte gör det. Och då krockar man.

 

Om

Min profilbild

TantAugusta

Tränar för välmående och för att behålla mina skitsnygga ben. Äter nyttigt men för mycket choklad. Gillar det här med ord, ibland svänger det! Cyklar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela